Aктуелности

 

 

 

15-22.11.2016.

Светски дан сећања на жртве саобраћајниих незгода

 

 

Светски дан сећања на жртве саобраћајниих незгода обележава се у трећој недељи новембра.Обележавањем Светског дана намера је да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

Иако се број саобраћајних незгода и оних који су у њима изгубили животе смањује, неопходно је континуирано чинити све да безбедност свих учесника у саобраћају буде већа, и да жртава буде знатно мање.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележава се како би се одала пошта свим жртвама друмског саобраћаја, али и да би се скренула пажња јавности и институција колика је цена небезбедног и непрописног понашања у саобраћају.

Основна школа “Вук Караџић” из Доњег Милановца се активно прикључила кампањи 2014 године. На данашњи дан спроводи едукације и промоције саобраћајног понашања. Те прве године акцију смо спроводили у разредима првог и другог циклуса образовања. 2015. године семинар смо одржили у 5. И 6. разреду под називом “Кретање пешака у саобраћају” а највећу пажњу обратили смо на кретање ђака од куће до школе.

22.11.2016.године акцији се прикључила и мајданпечка основна школа "Велимир Маркићевић". Ове године одржали смо предавање у обе школе. Тема је била СЕМАФОР. Предавање смо одржали првом разреду основних школа као најрањивијем узрасту. Гледали су кратак цртани филм о Пажљивку и слушали песмицу дечјег хора Амадеус.

Дискутовали смо о овој теми и имали су тест цртеж семафор и да обоје одређена назначена поља семафора. Тиме су показали да су савладали овом темом и како се понашати у овој ситуацији.

Предавање су подржали Савет за саобраћај општине Мајданпек,Агенција за безбедност саобраћаја као и општина Мајданпек која је свим малишанима полонила књигу Пажљивкова правила у саобраћају.Ова едукација најмлађих је и медијски пропраћена од стране ZAMEDIA телевизије и можете погледати прилог у доњем линку.

 

На тринаестом минуту иде наше предавање

 

www.youtube.com/watch?v=cA5i9JdImyU

 

или прилогу

 

www.youtube.com/watch?v=rc3bwrfQLtI

 

Такође се захваљујем члановима ђачког парламента основне школе Вук Караџић на свом доприносу овој теми. Наиме,ђачки парламент је направио макету улице у којој се налази школа и указали на недостатке. Потребни су нови успоривачи саобраћаја,заштитни стубови на раскрсници,нови саобраћајни знакови и то: II-2;III-4;III-6;III-28;III-28.1;III-29;III29.1;V-15.1.

Такође ђачки парламент је направио и један кратак филм о томе како се деца понашају у саобраћају за време школских одмора и после школе тј.њихове грешке и како треба да се понашају.

Кратак филм ће бити објавњљен на сајту школе или на званичном каналу Youtube.

Захваљујем се члановима ђачког парламента,Агенцији за безбедност саобраћаја,Општини Мајданпек као и Савету за саобраћај.

 

члан савета за саобраћај Златко Филиповски

 

 

 

 


 

 

23.11.2016.

 

Одржан први састанак Савета управљача

 

WWF је одржао први састанак Савета управљача у просторијама Националног парка "Ђердап". ОШ "Вук Караџић" је учествовала са својим представником наставницом биологије Бранком Настасијевић.

 

Законом је одређено да у Савету упављача буду представници свих удружења невладиних организација и осталих институција корисника на подручју Националног парка "Ђердап" који ће доносити одлуке у вези примене закона на терену. Савет је у конституисању.

 

 

 

 


 

 

Обележавање Дана заштите животне средине

 

8:00 – 9:00 Активности млађих ученика – уређење дворишта садњом цвећа

 

8:45 – 9:00 Презентација предмета Грађанско васпитање

 

9:00 -10:00 Презентација предмета Чувари природе и Рука у тесту

o ткривање света кроз презентацију припреме здраве хране и заднимљивих експеримента

 

9:00 – 11:00 Презентација предмета Цртање, сликање и вајање

 

Од 10:00 Плесна група и хорска песма.

Након тога почиње Еко сајам са следећим садржајем

 • Изложба рециклираних предмета
 • Размена књига
 • Штанд сувенира
 • Рециклиране друштвене игре са еколошким задациама

 

10:00 -12:00 Спортске активности

 

 

 

 

 

 

 


 

 

22.03.2016. Светски дан вода

 

 

 

Око мене речице и баре

у њима животиње и младе и старе.

Људи за њих баш и не маре.

Они другачије троше своје паре.

Деци успут осмех подаре

а онда их игноришу и занемаре.

Риболовци, ловите само рибе старе

младе оставите да храну сваре,

и рибице младе реци, подаре.

 

Аутор Бранка Настасијевић, професор биологије

 

 

 

 


 

 

21.03.2016. Светски дан шума

 

 

 

 


 

 

15-22.11.2015.

Светски дан сећања на жртве саобраћајниих незгода

 

 

 

 

Свакодневно широм света, више од 3.000 људи гине, односно умире од последица саобраћајних незгода. Сваке године око 1,2 милиона људи изгуби живот у саобраћајним незгодама и око 50 милиона бива повређено. Жртве до којих доводе саобраћајне незгоде су велика траума за појединце, породице, окружење, а самим тим и друштво у целини. Схватајући величину проблема, Уједињене нације су 26. октобра 2005. године усвојиле резолуцију којом позивају на обележавање треће недеље у новембру као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода (World Day Of Remembrance For Road Traffic Victims). У претходних 10 година (2005 - 2014. године), на друмовима  Републике Србије, погинуло је укупно 7.701 лице у саобраћајним незгодама, док је у претходних 20 година (1995 - 2014. године), погинуло 18.769 лица у саобраћајним незгодама.

Обележавањем Светског дана намера је да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

На основу података којима располаже Агенције за безбедност саобраћаја, у 2014. години, евидентирано је укупно 476 саобраћајних незгода са погинулим лицима, од чега је погинуло укупно 536 људи.

Иако се број саобраћајних незгода и оних који су у њима изгубили животе смањује, неопходно је континуирано чинити све да безбедност свих учесника у саобраћају буде већа, и да жртава буде знатно мање.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележава се како би се одала пошта свим жртвама друмског саобраћаја, али и да би се скренула пажња јавности и институција колика је цена небезбедног и непрописног понашања у саобраћају.

У Србији је у 2015. страдало 55 особа више него у истом периоду 2014,упозорено је на обележавању Дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

 

Основна школа “Вук Караџић” из Доњег Милановца се активно прикључила кампањи 2014 године. На данашњи дан спроводи едукације и промоције саобраћајног понашања. 2014.године акцију смо спроводили у разредима првог и другог циклуса образовања. Ове године семинар смо одржили у 5. И 6. разреду под називом “Кретање пешака у саобраћају” а највећу пажњу обратили смо на кретање ђака од куће до школе.

 

Најчешћи узроци саобраћајних незгода су конзумирање алкохола,неодговарајућа брзина и претицање односно људска грешка.

 

Како се наш народ води пословицом: “Боље спречити него лечити” ево само неких од мера беѕбедности које могу помоћи:

 

-Повећана саобраћајна контрола

-Повећано спровођење саобраћајних закона

-Поштовање пароле “Кад пијем,не возим”

-Везивање појаса

-Смањење брзине у насељеним местима

-Ношење кацига (за возаче мотоцикала)

 

ЦРНА СТАТИСТИКА

Најчешћи видови саобраћајних незгода са смртним исходом су:

-Обарање пешака

-Слетање са пута

-Судари из супротних смерова

-Бочни судар

Фактори који најчешће доприносе смртном страдању су:

-Брзина

-Невезивање појаса

-Вожња под дејством алкохола

 

 

 


 

15.05.2015. - Kрос

 

У организацији школе и наставника физичког васпитања ученици школе учествовали су на традиционланом кросу РТС-а, са почетком у 10 часова.

У шеснаест трка од укупно 443 ученика узраста од првог до осмог разреда учествовало је 365 ученика.

 

 

 

 


 

04.04.2015. - Радна акција

 

У сарадњи Туристичке организације Доњи Милановац и Месне заједнице организовано је чишћење зелених површина нашег града па смо се и ми Основан школа "Вук Караџић" радо одазвали. Заједничким снагама уз смех и забаву, наставници и ученици су дали свој допринос за лепши изглед нашег града.

 

 

 


 

 

20.11.2014. - ,,Oбележавање Светског дана детета "

У ОШ ,,Вук Караџић“ у Доњем Милановцу, 20. новембра текуће године, обележен је Светски дан детета, кратким подсећањем на дечија права. Ученици осмог и седмог разреда , отворили су своје срце и несебичним емоцијама, показали своју праву вредност. Кроз изговорене стихове, песму и кратки скеч, омогућили су гледаоцима и слушаоцима да сагледају проблеме данашњег детета. Био је то прави начин да охрабримо сву децу да се боре и смело корачају кроз живот а одрасле, одвојимо од посла и барем на петнаест минута вратимо у детињство. Комплетан материјал за стихове , песму и скеч осмислила је наставница Бранка Настасијевић, наменски за обележавање Светског дана детета.

 

 

 

 

 


 

 

 

21.03.2014. - ,,Oбележавање Светског дана шума"

 

ОШ "Вук Караџић" је Светски дан шума, 21.03.2014. год., обележила поставком изложбе радова Илије Симоновића, ученика четвртог разреда, из Бољетина. Тема изложбе је "Животиње".

Испод сваког цртежа је еколошка порука упућена од стране наставника и ученика као подсетник заштите природе.

 

 

 


 

 

22.02.2014. - ,,ОТИШЛИ СМО У ЕТАР"

У суботу, 22.2.2014. год., Основна школа ,, Вук Караџић" имала је част да угости редакцију Радио Београда и госпођу Марију Мишић, која је аутор емисије ,, Из тинејџ угла". Тачно у 12:15 часова били смо директно укључени као гости поменуте емисије. Учесници у овом догађају су били ученици осмих разреда, матуранти, као и њихови наставници: Бранака Настасијевић ( биологија ), Јасмина Миленковић ( хемија ) и Верица Човић ( српски језик ). Разговарало се о завршном испиту, болној тачки свих осмака. Ученици су рекли своја искрена мишљења, која су се поклопила са мишљењем наставника, а то је да је завршни испит велики стрес за децу од 14 година. Од ове године се први пут полаже, поред теста из матерњег језика и математике, и комбинован тест, који обухвата питања из 5 предмета: биологије, географије, историје, физике и хемије. Иако је ова генерација осмака два пута, у шестом и седмом разреду, имала пробно тестирање, које их чека и у мају, то не умањује трему матураната. Градиво основе школе је преобимно и неопходно је смањивање његовог обима, а завршни испит је додатно оптерећење матураната.

 

Овим путем захваљујемо се целокупној екипи Радио Београда, посебно госпођи Марији Мишић, што су показали вољу да чују и наше мишљење, показујући тако да нисмо невидљиви. Њена подршка била је драгоцена, посебно охрабрење које нам је пружала током читаве емисије, пошто смо имали трему јер смо први пут говорили за неки радио. Слатко је савладати властити страх тј. трему коју смо имали, а надамо се таквој победи и када је завршни испит у питању.

 

По завршетку емисије ,, Из тинејџ угла", редакција Радио Београда је снимила и материјал са наставницом биологије Бранком Настасијевић и ученицима биолошко-еколошке секције, који ће бити накнадно емитован. Повод за снимање је ауторско дело поменуте наставнице која је са својим ,, Ренџерима", активистима ове секције, направила луткарско позориште и представу под називом ,, Зелена оаза". Значајно је рећи да су сви реквизити и сценографија направљени од рециклираног материјала, вештим рукама ренџера. Ренџери су и учесници саме представе, тако што су позајмили гласове луткама и тако оживели свет животиња који упозорава људску врсту не велико загађење планете, подсећајући нас да је развијање еколошке свести веома значајан и неопходан задатак свих нас. На тај начин су се ученици наше школе повезали и са Националним парком ,,Ђердап", пошто сви заједно имамо исту мисију, а то је очување природе и њених благодети. Такође, захваљујемо се и госпођи Јелени Бујдић Кречковић, која је, испред Националног парка ,, Ђердап", била наша спона са овако великом медијском кућом.

 

Делић овог значајног догађаја за нас забележили смо и сликама које следе.

 

 

 

 


 

 

 

04.12.2013. - Одржане радионице на тему: НАСИЉЕ У ШКОЛИ И НАШЕ РЕАКЦИЈЕ

 

Сви учитељи су одржали радионице по планираним сатницама и о томе поднели извештаје,као и материјале са тих радионица.

Радионице су код свих трајале око 1сат и 15мин.,а пар радионица је трајало 1сат и 30мин. и 1сат и 45 мин.

Родитељи су активно учествовали у радионицама, разумели задатке које треба да ураде и давали своје примере за сваки вид насиља. Предлагали су решења за превазилажење тих проблема и дискутовали су о томе. Саопштено им је да у школи постоји и тим за безбедност (прочитани су чланови тима) и упознати су са активностима које се у школи предузимају, после сваког нивоа насиља.

Закључак је да су радионице у потпуности успеле и остварени су циљеви, а то је међусобна сарадња и развијање ненасилне комуникације у свим релацијама (дете­родитељ, дете­учитељ, учитељ­родитељ, родитељ­родитељ, дете­дете). Били су одушевљени,а то је приложено у њиховим мишљењима о одржаним радионицама. Предложили су да се на овакав начин настави разговор о истој или о неким другим темама.

 

 

 

 


 

 

14.11.2013. - Посета глумца Тихомира Арсића

 

 

Глумац Тихомир Арсић је данас био гост наше школе и одржао предавање "Од Куманова до Кајмакчалана" у склопу пројекта "Ми смо њихови потомци". Циљ овог пројекта је да, у сарадњи са Српском православном црквом и "Светосавским звонцем", проближавањем младима истине о нашим прецима, подстицање на размишљање и креативност, како би почели да граде једну другачију Србију, у којој ће се живети боље и срећније.

 

 


 

07.11.2013. - Општинско такмичење у одбојци

 

У четвртак, 7.11.2013. год., одржано је oпштинско такмичење у одбојци. Домаћин је била ОШ "12 септебар" - Мајданпек. Осим наше школе учесници такмичења били су: ОШ "Велимир Маркићевић" - Мајданпек, ОШ "Бранко Перић" - Рудна Глава и ОШ "12. септебар" - Мајданпек.

Такмичила се и мушка и женска екипа наше школе. Наша школа је освојила прво место и у мушкој и у женској конкуренцији победивши ОШ "Велимир Маркићевић" - Мајданпек.

 

 

 


 

 

24.10.2013. - Сајам књига

 

 

У четвртак, 24.10.2013., посетили смо Сајам књига у Београду. Аутобус је био попуњен до последњег места љубитељима писане речи. Ученике су водили њихови наставници српског језика и француског. Окружени књигама и испуњени слатким дилемама- који наслов одабрати, уживали смо на сајму. Успомене са овог једнодневног излета у свету књиге забележили смо и фотографијама.

 

 


 

 

09.10.2013. - Обележавање Дана ослобођења Доњег Милановца

 

 

Ученици 6-2 и 6-3 одељења из ОШ ,, Вук Караџић" присуствовали су обележавању Дана ослобођења Доњег Милановца. Овај јубилеј обележен је 9.10.2013. на платоу испред Туристичке организације, где се и налази споменик на који су званичници нашег града са суграђанима положили венац и минутом ћутања одали почаст погинулим јунацима у Другом светском рату. Ови страдалници су дали своје животе за ослобођење нашег града, а ми ђаци поносни смо на јуначку прошлост наших предака.

 

Никада вас нећемо заборавити! НЕКА ВАМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА!

 

 


 

 

20.09.2013. - Kрос РТС-а

 

 

Пети разред-девојчице

 

 • Драгана Милосављевић 5-1
 • Александра Савић 5-1
 • Валерија Черчелановић 5-1

 

Пети разред – дечаци

 

 • Јован Гавриловић 5-2
 • Стефан Ивковић 5-2
 • Дарко Јовановић 5-1

Шести разред-девојчице

 

 • Кристина Кривокућ 6-2
 • Миона Миловановић 6-1
 • Ана Грујић 6-3

Шести разред – дечаци

 

 • Милош Адамовић 6-1
 • Бојан Стевкић 6-1
 • Жељко Јовановић 6-3

Седми разред – девојчице

 

 • Јелена Николић 7-1
 • Владана Павловић 7-3
 • Кристина Илић 7-2

Седми разред – дечаци

 

 • Никола Јовановић 7-1
 • Јасмин Мучић 7-3
 • Александар Петровић 7-3

Осми разред - девојчице

Осми разред – дечаци

 

 • Данијел Владић 8-1
 • Никола Шаиновић 8-2
 • Иван Тодоровић 8-2

 

 


 

 

20.04.2013. - Akција наших старијих основаца

 

Основна школа ,,Вук Караџић“ и Национални парк Ђердап учествовали су у још једној од акција у заштити шумских екосистема.

 

У суботу 20. априла 2013. Године, 23 ученика седмог и осмог разреда ОШ,,Вук Караџић из Доњег Милановца у пратњи наставнице биологије Бранке Настасијевић и наставнице географије Светлане Бузгановић, учествовали су у акцији сакупљања легла губара чишћењем стабала букве и храста . Инжињер шумарства Саша Несторовић одржао је предавање о губарима и објаснио учесницима акције како се скидају легла (јаја) губара а да се при том не оштети стабло дрвећа. Није било могуће игнорисати пластичне флаше које су покушале да буду саставни део природе, а које су на крају завршиле у црним пластичним врећама захваљујући вредним рукама основаца и њиховој, високо развијеној еколошкој свести.

 

Ово је био добар тест да ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ покажу да све што су кроз теорију научили у школи могу успешно да примене кроз рад на терену уз добру пратњу наставника и запослених у Националном парку Ђердап.

 


 

 

12-13.04.2013. - Одржан дводневни семинар

 

ТЕМА: Дијагностика, превенција и отклањање узрока школског неуспеха

Каталошки бр. 424

 

Предавачи:

Проф. др Борислав Станојловић

Проф. др Слободанка Гашић

Школски педагог, Славица Чарапић

 

 


 

Oбележен 11. април, Дан заштите природе

 

Дан заштите природе, установљен 2009. године Законом о заштити природе обележава се 11. априла са циљем да се најшира јавност подсети на улогу и значај заштите националне природне баштине.

Још једном заједничком сарадњом ученици Основне школе „Вук Караџић“ Доњи Милановац овогодишњи, национални еколошки датум, Дан заштите природе обележили су радионицом организованом од стране Националог парка "Ђердап".

Радионица је била усмерена на упознавање са биљним и животињским врстама и културно историјским вредностима Националног парка Ђердап. Доњомилановачки основци су подељени у три групе, бар на кратко преузели улоге историчара, географа и биолога и на основу литературе спремили су своје презентације Националног парка Ђердап. Свака група је имала свог презентера који је у Визиторском центру ЈП „Национални парк Ђердап“ остале учеснике радионице упознала са сазнањима до којих је дошла. Њихове презентације оцењивао је жири, по чијој је једногласној оцени група географа најбоље одговорила задатку који је пред њу постављен и за то награђена књигама које обезбедило ЈП „НП Ђердап“ Доњи Милановац.

Још јединим видом сарадње ученици наше школе доказали су да су дорасли задатку заштите природних и културних вредности на подручју Националног парка "Ђердап", свесни да живе у срцу природе.