Професионалана оријентација

 

 

Састанци ПО 2013.

 

21.02.2013.год. Београд

 

Форум реални сусрети

 

На састанку форума присуствовали су сви координатори менторских школа из Србије.

 

На састанку смо разговарали о ПО услугама - каталогу које ће свака менторска школа написати и реализовати. Гледаће се најоригиналнија ПО услуга, која ће након реализације бити објављена у ПО каталогу услуга. Састанак су водиле консултанткиње: Марина Остојић и Валерија Живковић.

 

Наш координатор Сања Николић је изнела идеје свог тима на тему: Реалних сусрета и укључивања ученика из маргинализованих група и ученика са интелектуалним потешкоћама - где је идеја са одушевљењем прихваћена од стране ГИЗ-а.

 

 

 

 

 

 

26.2.2013. Други менторски састанак

 

У OШ ,, Вук Караџић ", у Неготину одржан је Други менторски састанак на којем су присуствовале МОШ 1 и МОШ 2 школе као и БОШ школе укључене у пројекат Професионална оријентација.Разговарано је о постигнућима школа у вези са радионицама ПО, као и о реализованим и планираним реалним сусретима. Наша школа је представила реалан сусрет у Техничкој школи, у Доњем Милановцу, као и продукте радионица кроз радионичарски материјал, видео записе и фотографије. Целокупни материјали сачувани су и на сајту наше школе, у ПО наслову. Ажурирали смо и Кутак за ПО радионичарским материјалом, постерима ГИЗ-а и представили мапу средњих школа.

 

Водитељи састанка су БОШ школама објасниле стварање услуге за ПО, а на том састанку наш ПО тим је представио своју идеју услуге, коју има намеру да доради и припреми за Трећи регионални састанак.

 

На састанку је било речи и о начину увођења БОШ школа у МОШ школе.Све сугестије смо прихватили и обавезали се да своју услугу представимо ОШ,,Велимир Маркичевић" из Мајданпека, која има жељу да прерасте у МОШ 3 школу.

 

Састанак је протекао у лепој, радној атмосвери.

 

 

 

28.3.2013.год. Ниш

 

Трећи Регионали састанак менторских школа

 

ПО. Састанак је трајао од 11 до 15 часова, а одвијао се у ОШ,,Коле Рашић". Циљ регионалних скупова менторсkих школа је подршка тимовима менторских школа да прерасту у ресурс центре ПО. Састанак је водила консултанткиња Драгана Бошњак, а наш тим је био у следећем саставу: специјални педагог Анђелија Ђукић, наставник физике Небојша Јовановић и наставник. српског језика Верица Човић.

 

На састанку смо представили нашу Услугу ПО: "Оснаживање наставника за припрему модула реалних сусрета са додатном подршком за рад са ученицима из маргинализованих група и ученицима са интелектуалним потешкоћама". Намера нам је да Услугу представимо свим заинтересованим БОШ школама.

 

Услуга се састоји од неколико елемената, који су детаљно објашњени, а главни део је симулација реалног сусрета у Музеју Лепенски вир, која се састоји од прилагођавања за ученике из маргинализованих група и са интелектуалним потешкоћама.

 

Надамо се добром одзиву заинтересованих школа и још бољој репликацији Услуге нашег тима.

 

У наступајућем времену наставићемо да реализујемо Реалне сусрете и да се припремaмо за Трећи манторски састанак.

 

 

 

 

12.4.2013 . Извештај о Трећем менторском састанку

 

Трећи менторски састанак је одржан 12.4.2013. год. у ОШ,, Љуба Нешовић", у Зајечару. Некон уводне добродошлице, уследило је појединачно представљање школа у вези са активностима које су се реализовале између 2. и 3. Менторског састанка.

Наша школа је укратко изложила следећа постигнућа:

 

  • Реалан сусрет ученика 8.разреда са родитељима експертима;
  • Радионица са родитељима- Моје дете за годину дана;
  • Реалан сусрет ученика 7. и 8. Разреда у Националном парку ,,Ђердап";
  • Представљена су предузећа и организације са којима ће школа реализовати реалне сусрете до краја шк.године 2012-2013;

Називи тих пријатељских организација су следеће:

Национални парк ,Ђердап", Туристичка организација Мајданпек, Културни центар Доњи Милановац, Хотел,,Лепенски вир", Здраствена станица Доњи Милановац, Мегапласт, Феп-Доњи Милановац, Фризерски салон ,,Тања", Полицијска станица-Доњи Милановац, Апотека-Доњи Милановац.

 

Састанку су присуствовали представници Привредне коморе Зајечар, Тања Рачић и Дијана Дејановић. Указале су нам на позитивне реакције привредника у смислу отворености привредника за реалне сусрете, који ће се пријавити у Клуб 500+. Овај Клуб 500+ је својеврсна база са мапама и услугама предузећа, како би се олакшали реални сусрети.Оваква пријатељска предузећа биће због тога дефинисана као предузећа са друштвеном одговорношћу, што је добитак за обе стране: ученике и предузећа.

Привредна комора Зајечар ће давати информације и контакте за реализацију реалних сусрета, а контакт телефон је 019-421-411.

 

Састанку је присуствовао и представник Националне службе за запошљавање-Зајечар Синиша Стојановић, који је указао на врсте услуге које ова служба може да пружи у вези са ПО. Издвојио је процедуре: селекција, класификација, саветовање и информисање. За наше основце посебно су значајне последње две.То значи да стручни сарадници тима за ПО контактирају НСЗ, па кроз интервју, тестирање и друге активности, спознају се интересовања ученика и помогне се , на тај начин, у одлуци о занимању.

Наведени су и термини сајмова ПО:

  • Сајам ПО у Зајечару ( 14.5.2013. );
  • Сајам ПО у Бору ( 18.5.2013. );
  • Значајне мејл адресе: www.nsz.rs ( Водич за основце ), www.mojaposla.rs ( Видео о занимањима ), beogradska otvorena skola ( информације о занимањима );

 

На крају састанка су још једном дефинисане добити пројекта Професионална оријентације, нпр. : доприносе професионалном развоју ученика, пружање подршке ученицима, сарадња са родитељима, развијање угледа школе.

 

ПО тим