Професионалана оријентација

 

Радионице

 

ИЗВЕШТАЈ О ПРОФЕСИОНАЛНОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ У ШКОЛСКОЈ 2013-2014. ГОД.

 

Школска година 2013-2014. почела је 2.9.2013.а Тим за ПО у ОШ,, Вук Караџић" наставља да реализује своје активности. У програм По укључени су ученици 7. и 8. разреда.Тим за ПО направио је план радионица за 7. и 8. разред и формирао вршњачки тим за ову годину, као и план рада вршњачког тима.

 

Чланови вршњачког тима за ПО у шк.2013-2014.год су:

 

7-1 Јована Миленковић

Антоније Јовановић

 

7-2 Кристина Илић

Стојанка Фрунзић

 

7-3 Милан Ћетковић

Маја Редић

 

8-1 Мира Миленковић

Никола Владић

 

8-2 Бранко Рајчић

Наталија Флорић

 

 

Чланови тима за ПО су:

Сања Николић - наставник математике (координатор)

Милица Јанковић - педагог

Верица Човић - наставник српског језика

Небојша Јовановић - наставник физике

Светлана Бузгановић - наставник географије

Анђелија Ђукић - специјални педагог

Војин Рупић - наставник ликовног васпитања

 

До краја месеца Тим за ПО са директором школе договориће се око плана специјализације и имплементације ПО за ову школску годину.

 

16.9.2013.

 

 

 

 

 

 

ПРОНАЂИ СВОЈ ПУТ!

 

Пројекат професионална оријентација на прелазу у средњу школу, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и ГИЗ-а, има за циљ подстицање развоја личности ученика до промишљене, ваљане и реалне одлуке о избору школе и занимања, ланирање каријере и укључивање у свет рада.

 

Да ли уписати средњу школу која се ,,воли" или ону која обезбеђије већу ,, запошљивост" и колико-толико (добру) редовну плату? Питају се то и родитељи који би да саветом помогну својој деци, а и будући матуранти, који треба да донесу једну од највећих животних одлука.

 

Основна школа ,, Вук Караџић" у Доњем Милановцу, са Тимом за ПО на челу, већ три године активно спроводи овај пројекат, оправдавајући статус МОШ 2. Поред добро координисаног радионичарског рада, почетком пролећа интензивирају се Реални сусрети, што је уједно и специјализација наше школе у овом пројекту.

 

Неки од резултата нашег рада су забележени паноима који се налазе у холу школе. Они су испуњени ликовним радовима наших талентованих ученика: Илије Симоновића (4/1) и Младена Симоновића (8/1). Неко паметан је рекао:,, Не показује се слика теби, него ти се показујеш слици", а ова мудрост је била наша водиља док смо посматрали ликовно стваралаштво наших ђака. Схватили смо да су то млади људи који су открили своје таленте, поделили су их са нама и, можда, већ одабрали будућа занимања.

 

Радови ученика Младена Симоновића показују портрете светских великана који су својим постигнућима задужили човечанство. Утисак посматрача појачава и питање у наслову паноа:,, Они су знали чиме желе да се баве. А, ви?"

 

Прекрсани пејзажи које је осликао ученик нижих разреда Илија Симоновић показују не само даровитост уметника, него и чиме се баве људи ових руралних крајева источне Србије. Тежак живот сељака свакако да није тако идиличан као што показују Илијине слике, али су испуњене љубављу, а она је неприкосновени покретач сваког успешног људског рада. Докле тако на живот на селу гледају дечје очи, има наде да се сачувају села...

 

Слике које смо направили сведоче о свему што смо написали. Уживајте и размислите шта вам оне поручују.