Млади ренџери

 

 

АКТИВНОСТИ МЛАДИХ РЕНЏЕРА

 

 

14.12.2016. Пријем нових чланова еколошке секције ,,МЛАДИ ЧУВАРИ ПРИРОДЕ“

 

 

 • Димитријевић Јована VIII2
 • Новаковић Ненад VIII2
 • Симоновић Милош VIII2
 • Гавриловић Катарина VIII1
 • Радуновић Биљана VII3
 • Новаковић Невенка VII3
 • Зорнић Матеја VII2
 • Стојановић Лука VII2
 • Мартиновић Софија VII2
 • Мартиновић Милош VII1
 • Кржановић Милош VII1
 • Крсмановић Мартина VI2
 • Чанчар Јована VI2
 • Радаковић Марко VI2
 • Лазаревић Филип VI2
 • Максимовић Вељко VI2
 • Настасијевић Анђела VI1
 • Викторовић Тадија VI1
 • Карпузовић Лука VI1
 • Милошевић Михајло VI1
 • Тодоровић Матеја VI1

 

 

 


 

14.10.2016.

 

Учешће у акцији "Викенд посматрања птица"

 

Ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ и чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“ планом и програмом за 2016/2017. годину предвидели су учешће у теренским акцијама у циљу упознавања природних и културних вредности Националног парка Ђердап. Једна таква акција је одржана 14.10.2016. год. где су чланови Еколошке секције ,,Млади ренџери“ имали прилику да учествују у посматрању и пребројавању птица у највећем зимовалишту у Ђердапу.

 

 

 

 


 

 

27.09.2016.

 

OБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ТУРИЗМА

 

 

 

 

 


 

 

20.10.2015.

 

ОБЕЛЕЖАВАЊE СВЕТСКОГ ДАНА ДЕТЕТА

 

Светски дан детета обележен је гостовањем у Националном парку Ђердап, ученика осмог разреда ОШ ,,Вук Караџић“ из Доњег Милановца и чланова еколошке секције Млади ренџери. Млади ренџери заједно са координатором еколошке секције су, учествовањем у еколошком скечу ,,Бекство са планете Земље“, описали живот просечне породице у којој сви чланови загађују природу неадекватним одлагањем комуналног смећа из свог домаћинства. Девојчица-ГЛАС РАЗУНА сања да неке породице подлежу информацији да треба населити нову планету Марс и укрцавају се у ракету и тако налазе спас у бекству са Земље. По лансирању ракете, скеч завршава девојчица- ГЛАС РАЗУМА- која се буди говорећи стихове:

 

НЕ СМЕ ЧОВЕК ВИШЕ НИ ДА СПАВА.

 

ШТА, АКО ОВАЈ САН ПОСТАНЕ ЈАВА?

 

НАНЕЛИ СМО ЗЛО СВЕТУ И БЕЖИМО НА ДРУГУ ПЛАНЕТУ.

 

УСЛОВА ЗА ЖИВОТ , САМО НА ЗЕМЉИ ИМА.

 

ШТА ЈЕ САДА СВИМА?

 

ЗАР ДА ОСТАВИМ ЛЕПОТЕ ШУМА И ЛИВАДА?

 

ДА БЕГУНАЦ ПОСТАНЕМ САДА, ТАКО ИЗНЕНАДА?

 

БОРИЋУ СЕ ЗА ЖИВОТ, ОВДЕ ГДЕ САМ РОЂЕНА.

 

ЗА МЕНЕ , БОЉЕГ СВЕТА НЕМА.

 

ПА , КАКАВ ЋУ ЈА ЧОВЕК БИТИ , АКО ЋУ СЕ ОЧАЈУ ПРЕПУСТИТИ.

 

ИМА ЉУДИ, ПОПУТ МЕНЕ, КОЈИ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ШУМА ВЕНЕ.

 

ОНИ РАЗМИШЉАЈУ КАО ЈА. МОРА СЕ САЧУВАТИ ЗЕМЉА.

 

Овом приликом презентован је комлетан рад еколошке секције у последње три године како би се запослени у Националном парку Ђердап уверили да су ученици истовремено и прави чувари природе једног заштићеног природног добра као што је Национални парк Ђердап. Тако је по ко зна који пут, спојена екологија, економија и креативност. Ова је прилика искоришћена је за боље упознавање Младих ренџера и запослених у Националном парку Ђердап, што ће се одразити на квалитетнији однос у циљу едукативног рада на заштити природе.

 

 


 

 

 

 

 

02.10.2015.

 

АКТИВНОСТИ ПОВОДОМ УЧЕШЋА У ВИКЕНДУ ПОСМАТРАЊА ПТИЦА

 

Ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ и чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“ планом и програмом за 2015/2016. годину предвидели су учешће у теренским акцијама у циљу упознавања природних и културних вредности Националног парка Ђердап. Једна таква акција је одржана 02.10.2015. год. у Малој Врбици где су чланови Еколошке секције ,,Млади ренџери“имали прилику да учествују у посматрању и пребројавању птица у највећем зимовалишту у Ђердапу. У питању су напуштена језера некадашњег газдинства за вештачко узгајивање црноморских миграторних врста риба, моруне и јесетре. Сада су напуштена језера прави рај за велики број птица које су ретке у Европи.

 • Од 8:30 до 9:30 ученицима је др ветерине Милан Ружић, председник Друштва за заштиту и проучавање птица, одржао предавање и упознао полазнике са тереном који ће се обићи и посматрати. Била је то презентација у пауер поинту са лепим сликама птица са наших терена, као и кратки документарни филм који је у фази монтаже а односи се на заштиту егзотичних, дивљих птица које препродавци нуде грађанима на пијаци за мале паре а које неће дуго живети у кавезу јер нису на то прилагођене. Млади ренџери су на поклон добили и постере са цртаним птицама где су уцртани сви детаљи по којима се разликују сличне сове што се на фотографијама тешко уочава, као и флајере о биодиверзитету птица.
 • У 9:30 су Млади ренџери, у пратњи наставника биологије и запослених у Националном парку Ђердап, предвођени стручњацима Друштва за заштиту и проучавање птица, превезли се до Мале Врбице. Остатак времена, ученици су провели у посматрању птица помоћу телескопа и двогледа. Терен је омогућио да за кратко време буде идентификовано четрдесетак птица, међу којима су: црвенокљуни лабудови, лиске, мали корморани, велики корморани, сива чапља, траварка, патка чегртуша итд. Неке птице је тешко уочити јер је прилаз језеру неприступачан али смо их чули. Такав је случај са водомаром.

Ово је једно богато искуство за младе волонтере и љубитеље природе. Уједно је то и доказ да су ови млади људи спремни за све акције у којима се едукују и учествују у заштити природе.

 

 

 

 


 

 

5. 06. 2015. ОРГАНИЗОВАЊЕ ЕКО-САЈМА У ДОЊЕМ МИЛАНОВЦУ

 

ОШ ,,Вук караџић“ обележава Светски дан заштите животне средине, 5. јуна 2015. организовањем Еко-сајма на платоу, у центру Доњег Милановца, испред апотеке.

 

ПРОГРАМ ЕКО-САЈМА:

 

• ОТВАРАЊЕ ЕКО-САЈМА И КУЛТУРНИ ДЕО

- изложба биљака

- цвећа , хранилица и кућица за птице;

 

• ЕКОЛОШКЕ СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ

– спортске игре заобиласка чуњева, убацивања лопте у кош и едукативна друштвена игра ,, ЧОВЕЧЕ ОСВЕСТИ СЕ“;

 

• ИЗЛОЖБА РЕЦИКЛИРАНИХ ПРЕДМЕТА ОД СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА ( КАРТОН, ПЛАСТИЧНЕ ФЛАШЕ, КЕСЕ ИТД.)

Овај културни догађај има за циљ едукацију младих да активно учествују у заштити природе.

 

 

 

 


 

 

21. и 22.03.2015. Обележавање Светског дана шума и Светског дана воде

 

Ученици ОШ ,,Вук Караџић“ из Доњег Милановца учествовањем у обележавању Светског дана шума ( 21. март) и Светског дана вода ( 22. март.) показали су своју креативност и машту кроз израду збирке семена. Различита семена која су била доступна ученицима петог разреда, упакована су у отпадну амбалажу коју су учњеници сами креирали уз помоћ своје маште. Тако је по ко зна који пут, спојена екологија, економија и креативност.

Изложба семена постављена је у холу приземља матичне Основне школе ,,Вук Караџић“ у Доњем Милановцу и званично отворена од стране наставника биологије у присуству ученика, наставника и представника ЈП ,,Национални парк Ђердап“. Било је тешко одлучити које семе је најбоље изложено јер су подједнако добро осмишљена и одрађена. Ипак је комисија сачињена од три члана представника Националног парка Ђердап, одабрала семе које је наградила адекватном литературом и радним листићима везаним за природне вредности.

Ова је прилика искоришћена и за стручни разговор ученика и чувара природе једног заштићеног природног добра као што је Национални парк Ђердап. Изложба ће бити доступна за разгледавање читаве наредне седмице.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

14.10.2014. Шетња пешачком стазом

 

Чланови Еколошке секције ,,Млади ренџери“ заједно са наставником биологије ОШ ,,Вук Караџић“ Доњи Милановац и представником Националног парка Ђердап, отворили су пешачку стазу до Балта алу Шонту, коју је уредио и обележио Национални парк Ђердап.

 

Овом приликом је ученицима одржан велики школски час у природи. Иако ова активност није планирана Програмом за школску 2014/2015. годину, млади ренџери су уживали у трочасовном боравку у природи.

 

Запослени у Националном парку Ђердап, обрадовали су све младе ренџере обележивши пешачку стазу великим информативним таблама , богатог едукативног садржаја, везано за флору подручја парка. Знак и лого Националног парка Ђердап, упечатљиво даје до знања члановима Еколошке секције да имају још већу одговорност према природи и заштити њених вредности јер је све под заштитом државе. Ученици су били пријатно изненађени када су стигли до споменика палим борцима јер су тамо постављене два дрвена , кружна постоља са ротирајучим кружним таблама где је могуће пронаћи отиске трагова на основу слика аутохтоних животиња које живе на Ђердапу. Друга кружна површина односи се на флору и њене цветове и плодове.

 

Била је ово одлична прилика за почетак нове школске године , заједничким активностима на едукацији младих чувара природе, кроз директан контакт са природним окружењем. Наш час у природи, уместо школским звоном, завршили смо заједничким фотографисањем .

 

 

 

 

 


 

25.06.2014. Обележавање Дана Дунава

 

Ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ и чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“ планом и програмом за 2013./2014.годину предвидели су и учешће у акцији коју организују запослени у Националном парку Ђердап. Овога пута је обележавање Дана Дунава у Управној згради Националног парка Ђердап 25. Јуна 2014. год.

 

 • У Визиторском центру управне зграде Националног парка Ђердап ученици су се упознали са значајем обележавања овако важног датума кроз садржаје спота и документарног филма који је припремљен од стране Светског фонда за природу WWF-a.
 • Биолог Националног парка Ђердап, одржао је предавање о Дунаву са акцентом на природне вредности црноморских риба као што су моруна и јесетра.
 • Све што су научили о Дунаву и његовим вредностима, ученици су имали прилику да покажу , као такмичари у квизу. Формиране су три такмичарске групе од по четири члана. Капитени су извлачили цедуље како би екипе добиле свој назив. Убрзо је квиз почео, као и права борба између екипа видре, малог вранца и белог локвања. У првој рунди , ученици су одговарали усмено . Било је понуђених одговора а било је и питања где су сами давали одговоре. Друга рунда је тражила више концентрације јер се радило писмено и било је време ограничено за одговоре. Све три екипе су показале да одлично познају Дунав и подручје где живе. Ученици су добили поклон за своје знање, мајицу која је наменски штампана поводом Дана Дунава као и картонски магнет у облику јесетре који ће сами обојити код куће.

 

На достојан начин су представили своју школу и оправдали високе оцене које имају из биологије и географије.

 

 

 


 

 

 

 

5.06.2014. Oбележавања светског дана заштите животне средине

 

Ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ и чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“ планом и програмом за 2013./2014.годину предвидели су учешће у акцији организовања модне ревије поводом Светског дана заштите животне средине.

 

- Уз велику креативност и маштовитост, ученици су још једном скренули пажњу јавности на заштиту природе кроз рециклажу. Да сваки отпад , није отпад, показали су модели лепих хаљиница, сукњица, блузица , обуће, као и накит од најлонских кеса и пластичних чепова. Основци су се опробали у улози креатора, кројача и шнајдера, као и манекена. Младим ренџерима су се активно придружили и ученици првог разреда и модну ревију оплеменили окретном игром одевени у рециклирану гардеробу и приказали своје моделе.

 

- Циљ модне ревије, био је да се јавност мотивише на рециклажу и тако преправком старих ствари и отпадних најлонских кеса, споје екологију и економију, уштеде новац и спасу природу од смећа.

 

- Под слоганом ,,Новац потрошен на амбалажу, враћамо кроз рециклажу“, ученици ОШ ,,Вук Караџић“ су успешно положили испит из природе са највишом оценом.

 

 

 

 


 

22.05.2014. Обележавање светског дана заштите биодиверзитета

 

Ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ и чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“ обележили су Светски дан заштите биодиверзитета заштитом птица. Наиме, израдили су хранилице од ПЕТ амбалаже које заиста функционишу. Поред хранилица, направили су, уз помоћ својих родитеља, и кућице.

 

Поводом еколошког датума, 22. маја текуће године, изложени су направљени реквизити у холу приземља школе а крајем јесени биће постављени у школском дворишту. Ученици ће имати задатак да редовно постављају храну како би помогли птицама станарицама у време када је отежано доћи до хране, у зимском периоду.

 

На тај начин, бићемо сигурни да ће наше школско двориште бити један од азила за незбринуте, беспомоћне птице.

 

 


 

29.03.2014. - "Сат за нашу планету"

 

Ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ и чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“ планом и програмом за 2013./2014.годину предвидели су учешће у акцији ,,Сат за нашу планету“ коју сваке године организује С ветска фондација за природу WWF. Активност чланова секције одвијала се у две фазе:

 

 • активно информисање становника Доњег Милановца, лепљењем плаката са упутством да се придруже акцији, искључивањем електричне енергије у интервалу од 20,30 до 21,30 сати. Истовремено су грађани позвани да присуствују представи ,,Последња оаза“ у извођењу ученика ОШ ,,Вук Караџић„ Доњи Милановац;
 •  

 • извођење представе ,,Последња оаза“ у времену искључења струје, са почетком у 20,30 сати 29. марта текуће године.Тема представе је заштита угрожених животиња. Комбинацијом луткарске представе и глуме, ученици су послали поруку одраслима да схвате стварност и скупа дају свој минимални допринос заштити природе, колико је могуће. Текстом кроз риму, ученици су позајмили глас рециклираним ликовима животиња и проговорили уместо њих. Представа је оживљена уз две композиције са истом поруком и вапајем за помоћ природи.
 •  

   

   

   


   

   

  05.12.2013. - Креативна радионица младих ренџера

   

   

  Ученици Основне школе ,,Вук Караџић“ и чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“планом и програмом за 2013./2014.годину предвидели су активности везане за учионицу, у зимском периоду. У четвртак 5. децембра одржана је радионица израде украса за новогодишњу јелку од рециклираног материјала. Млади ренџери су показали колико су маштовити и креативни у осмишљавању украса. Материјал коришћен на радионици је: ПЕТ амбалажа, ролне убруса, украсне траке, шљокице и сјај. За лепљење је коришћен биолошки лепак, направљен од воде, брашна и шећера, у виду штирка.

  Радионица је осмишљена у циљу да развије младим учесницима спој екологија-економија-креативност. Уз инструкције координатора Бранке Настасијевић и Александра Стојановића, млади ренџери су савладали технику стварања новог од старе секундарне сировине и развијали своје нове идеје. Од израђених украса, извршиће се одабир и украсити новогодишња јелка.

   

   

   

   


   

  25.09.2013. - Пријем нових чланова еколошке секције "Млади ренџери"

   

   

  Основна школа ,,Вук Караџић“ и Национални парк Ђердап окупили су чланове Еколошке секције ,,Млади ренџери“ како би седморо нових чланова потписали Повељу за чистији живот, попунивши упражњена места прошлогодишњих осмака.

   

  Овом приликом наставник биологије ОШ ,,Вук Караџић“ Доњи Милановац, Бранка Настасијевић упознала је нове чланове с досадашњим радом Еколошке секције ,,Млади ренџери“. Потом су изнети План и програм за нову школску 2013/2014. годину. Запослени у Националном парку Ђердап, обрадовали су све младе ренџере са по мајицом која носи обележја тј. знак Националног парка Ђердап, Еуропарк јуниор ренџер и Еколошке секције млади ренџери. Поклон је свечано уручила директорка школе Габриела Крсмановић и координатор секције испред Националног парка Ђердап Александар Стојановић. Члановима секције је објашњено да је мајица, заправо униформа са обележјем ко смо и чиме се бавимо и да се искључиво користи приликом ренџерских активности.

   

  Уз честитке на досадашњем раду и жељи за још бољим успехом у планираним активностима, заједничком фотографијом завршила се прва планирана активност везана за подмладак и реконституисање еколошке секције .

   

   

   


   

  5.06.2013. - Oбележавање Светског дана заштите животне

  средине

   

  Основна школа ,,Вук Караџић“ обележила је Дан заштите животне средине организујући представу под називом ,,Последња оаза“.

   

  Учесници у представи су чланови еколошке секције ,,Млади ренџери“ који су на један специфичан начин послали поруку да је крајње време да се да лични допринос у заштити природе. Представа је изведена у комбинацији са луткама у облику животиња од рециклираног картона којима су глас позајмили ученици-млади ренџери. Испред сцене за лутке, глумили су глумци робота, девојчицу и мачка који су послали еколошке поруке гледаоцима и тражили неко могуће, заједничко решење за проблем глобалног загађивања природе. Представа је организована за ученике од првог до четвртог разреда како би се разговетно чуло, јер није било додатних појачала. Представа је рађена по тексту који је аутентично и наменски писан за исту. Како би се пажња одржала, порука је послата и кроз песму која је компонована од стране наставнице музичког васпитања, а коју је ученица од само 11 година извела на прави начин.

   

  Ученици су овом предпремијером у инпровизованим условима у својој школи, положили пријемни испит за будућу премијеру која би била представљена широј јавности.

   

   


   

  21.03.2013. - Oбележавање Светског дана заштите шума

   

  Основна школа ,,Вук Караџић“ и Национални парк Ђердап обележили су Светски дан заштите шума још једном заједничком акцијом.

   

  Запослени у Националном парку Ђердап обезбедили су садницу јавора коју су заједно са ученицима осмог разреда засадили у дворишту основне школе у Доњем Милановцу. Инжињер шумарства одржао је предавање ученицима како се садница чува и транспортује до момента садње. Објашњена су и правила исправне садње.

   

  Ученици су још једним добрим гестом показали како је лепо дати свој еколошки допринос за унапређење природе и тиме обогатили своје двориште за још једно стабло које ће на локалном нивоу пречистити ваздух читаве атмосфере.

      


   

  21.03.2013. - Додела награда за најбоље ликовно решење за знак еколошке секције "Млади ренџери"

   

   

  Основна школа ,,Вук Караџић“ и Национални парк Ђердап расписали су конкурс за најбоље ликовно идејно решење за знак еколошке секције ,,Млади ренџери“.

   

  Комисија, коју чине Војислав Рупић, Драган Дрндаревић, Александар Стојановић и Бранка Настасијевић прегледом свих радова, извршила је одабир 5 најбољих радова. За најбоље идејно решење за знак младих ренџера, изабран је рад ученице 5-2 разреда Кристине Мршић а друго место припало је ученицима: Делија Марији, Пауновић Милошу, Петровић Вељку и Симоновић Младену. За ученике је Национални парк Ђердап обезбедио прикладне награде које је, директор школе Габриела Крсмановић, свечано уручила 21. Марта 2013. године.

   

  Сви радови биће изложени на паноима у холу приземља Основне школе ,,Вук Караџић“ у Доњем Милановцу, заједно са награђеним радовима.

   


   


   

  20.03.2013. - Информисање грађана о уштеди електричне енергије

   

  Светска организација за заштиту природе WWF кроз штампани пропагандни материјал попут постера и букмаркера апелује на сво становништво да се прикључе акцији једночасовног искључења струје, у суботу, 23. марта у 19,30часова.

   

  Млади ренџери су 20.марта 2013. заједно са својим координаторима обавестили становнике Доњег Милановца о важном догађају залепивши плакат-обавештења на видном месту као што је зграда Дечије установе ,, Марија Мунћан“, ОШ ,, Вук Караџић“, зграда Електродистрибуције, пролаз у простор Зелене пијаце, зграда аутобуске станице, излог тржног центра на плочнику, зграда Центра за културу, хол просторија месне заједнице итд. Пролазницима су подељени букмаркери уз објашњење да је циљ предложене акције да свако да свој појединаћни допринос уштеди енергије и заштити природе на локалном нивоу а то ће бити корисно за читав свет.

   

  Овом акцијом, млади ренџери су показали да имају снаге и добру вољу да учествују у свим облицима заштите природе.

   

   

   


   

  01.03.2013. - Посета Националном парку "Ђердап"

   

  Упознавање природних и културних вредности Националног парка Ђердап, одржана је 1.03.2013. године у управној згради Националног парка Ђердап.

   

  Млади ренџери су се упознали са природним и културним вредностима Националног парка Ђердап, као и са угроженим биљним и животињским врстама. Запослени у националном парку причали су о искуствима са терена и о конкретној заштити која се спроводи ради заштите свих вредности , како природних тако и културних.

   

  Поред промотивног, документарног филма, помоћу кога је одрађена едукација младих, ренџери су имали прилику да погледају поставку у Визиторском центру управне зграде Националног парка Ђердап.

   

  Кроз питања радозналих ренџера, и одговоре запослених у Служби заштите и развоја, створена је комплетна слика о вредностима Националног парка Ђердап.

   

  Ова прилика послужила је за боље упознавање ренџера са својим задацима и обавезама према природи коју треба заједнички са запосленима у Националном парку Ђердап, штитити.