Eдукацијом до заштите природе у Националном парку "Ђердап"

 

 

 

Успешно је заврсена обука учесника Прве Академије за природу у Петници. Координатори WWФ организације за природу су едуковали амбасадоре за природу пред којима је реализација великог пројекта у застићеном подручју Националног парка Ђердап.

 

Амбасадори за природу ОШ ,,Вук Караџић'' Доњи Милановац.

 

 

 


 

 

IZVEŠTAJ KONSTITUISANJA TIMA

 

Prvi sastanak tima održan 16. 11.2016. u 13,00 časova u OŠ „ Vuk Karadžić“ u Donjem Milanovcu. Prisusustvovalo je 14 članova koji su se bolje upoznali i predstavili u čemu su najbolji, tako da je definasana i njihova specijalnost.

  • Zajednički je ostvareno učešće u izboru imena za tim i jednoglasno odlučeno da to bude,, GLASNICI SA ĐERDAPA“ ;
  • Predložene su i aktivnosti koje bi mogle da se realizuju kroz projektni plan;
  • Članovi su ostavili svoje osnovne podatke i broj mobilnog telefona:

 

 

 

 


 

IZVEŠTAJ O ODRŽANOM SASTANKU SA UPRAVLJAČEM

NACIONALNOG PARKA ĐERDAP

 

Prvi sastanak sa predstavnicima Nacionalnog parka Đerdap održan je 23. 11.2016. u 13,00 časova u Upravnoj zgradi parka u Donjem Milanovcu. Branka Nastasijević je detaljno upoznala rukovodstvo Nacionalnog parka Đerdap sa predloženim aktivnostima koje se planiraju u okviru projekta Edukacijom do zaštite prirode u Nacionalnom parku Đerdap . Predočena je i vremenska linija aktivnosti kao i ciljevi projekta. Od strane upravljača dat je predlog:

  • obeležavanja Svetskog dana voda prezentacijom u OŠ ,,Vuk Karadžić“;
  • podrške u organizaciji i realizaciji stručne ekskurzije posmatranja đerdapske lale;
  • podrške u obezbeđenju materijala za izradu suvenira ( smese za modeliranje i kalupa).

 

 

 

 


 

27.12.2016.

 

IZVEŠTAJ O POSETI NACIONALNOM PARKU ĐERDAP

 

 

Učenici osmog razreda OŠ ,, Vuk Karadžić“ u pratnji nastavnika biologije Branke Nastasijević i članova projektnog tima ,, Glasnici sa Đerdapa“, 27. decembra tekuće godine, obišli su Nacionalni park Đerdap. Zaposleni u Nacionalnom parku Đerdap, održali su predavanje o prirodnim i kulturnim vrednostima, zbog kojih je zaštićeno područje parka. Znanje učenika je prošireno prikazom dokumentarnog , promo filma o Đerdapu.

Boravak u upravnoj zgradi Centra za posetioce, učinio je prijatnijim obilazak izložbenog prostora gde su izložene preparirane životinje reprezentativne za Nacionalni park Đerdap. Učenici su imali mogućnost da vide maketu Trajanove table kao i gipsane modele dunavskih riba.

Ovo je dobar početak saradnje sa zaposlenima u Nacionalnom parku Đerdap i dobra teoretska obuka mladih volontera, čuvara prirode koji će znati na najbolji način da prezentuju prirodne lepote ovog zaštićenog prirodnog dobra.

 

 

 


 

21.03.2017.

 

СВЕТСКИ ДАН ШУМА

 

 

 

У ОШ ,, Вук Караџић“ Доњи Милановац обележ ен је Светски дан шума 21. марта 2017. године у главном холу са ученицима осмог разреда.

Кратком предавањем о значају шума у природи и о начинима угрожавања биљних и животињских врста, наставник биологије Бранка Настасијевић, подсетила је ученике на могући начин индивидуалног деловања у заштити природе. Ученици осмог разреда су писали реферате на задату тему ,, Нестанак биљних и животињских врста“ које су прочитали у оквиру првог дела обележавања овог еколошког датума. Претходно је одржана радионица рециклаже где је направљено рециклирано дрво од ролни убруса методом лепљења помоћу биолошког лепка – штирка. Данашњи дан је искоришћен за стављање порука о гране рециклираног стабла, како би се дрвету дала душа. Поруке су писане на картонским подлогама и причвршћене хекланом врпцом од најлон кеса.

Постављена је и изложба радова ученика IV-1 и V-3 као резултат одржане радионице у оквиру пројектних активности WWF Академије за природу. Под називом ,, ГЛАС БУДУЋИХ ГЕНЕРАЦИЈА“ , залепљен је отисак дечије руке на папиру и порука на сваком прстићу у виду садржаја, шта би деца питала људе који су у могућности да одлучују о заштити природе и бољем и здравијем животу. Исти отисак али друге руке, сваки ученик је урадио са истим порукама и то је прослеђено на данашњи дан WWF Светској организацији за природу, поштом у коверти. Оба паноа су фотографисана и фотографије прослеђене WWF -у електронском поштом.

Наставник биологије жели на овај начин да ученике усмери на еколошко размишљање и скрене пажњу на активно учешће у обележавању значајних светских датума. Битан је и спој екологије и економије, уштеда на материјалу који се купује и коришћење материјала који је предодређен за отпад.

 

 

 


 

 

22.03.2017.

 

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

 

 

 

 

У ОШ ,, Вук Караџић“ Доњи Милановац обележила је Светски дан вода 22. марта 2017. године у главном холу своје школе.

Организован је квиз знања о водама Србије у организацији наставнице географије и наставнице биологије. Такмичење у знању оводама Србије организовано је са две екипе Дунав и Сава. За сваки тачан одговор у картонску кутију екипа убачена је стаклена флаша а за нетачан одговор пластична. Тако је истовремено било такмичење између стакла и пластике. Учесници су показали своје знање и познавање наших вода и уједно се лепо забавили. Да питања не буду монотона, квиз је имао и откривалицу као и асоцијацију. Екипа Сава је победила за два поена разлике али је у кутији обе екипе било више стаклених боца па нас радује чињеница да је стакло у нашем квизу поразило ПЕТ амбалажу. Иза екипа били су навијачи, ученици четвртог разреда који су бодрили своје екипе као прави навијачи наоружани заставицама са натписом СВЕТСКИ ДАН ВОДА.

Наставници на овај начин усмеравају децу да логички размишљају и развијају такмичарски дух.

 

 

 

 


 

25.03.2017.

 

,,Сат за нашу планету"

 

 

ОШ ,, Вук Караџић“ Доњи Милановац организовала је активно учешће у обележавању акције ,,Сат за нашу планету“ организовањем једне врсте посела. Ученици и наставници позвали су људе добре воље да погасе своја светла и дођу на заједничко дружење у Центру за културу у Доњем Милановцу, где су се причале приче из прошлости везане за наш крај. Организовање дружења било је у сарадњи са Иницијативом младих Хоћу-могу.

Двадесеторо мештана добре воље, окупило се под светлошћу једног фењера и подржало акцију кроз живу реч и занимљиву причу о митским бићима, необичном животу у прошлости, пре потапања старог Доњег Милановца. Председник Иницијативе младих Хоћу-могу, Марија Кречковић, окупила је младе у школском дворишту и обишла град са њима уз пламен свећа. Затим су се млади придружили , старијој генерацији уз фењер у Центру за културу где је домаћин била Бранка Настасијевић, наставник биологије у ОШ ,, Вук Караџић“ у Доњем Милановцу.

 

 

 

 Субота 13.05.2017.

*Обележавање Еколошког дана*

Млади чувари Националног парка Ђердап и Гласници са Ђердапа придружили су се предшколској установи ,,Марија Мунћан" у Донјем Милановцу у обележавању Еколошког дана.Одрасли и малишани имали су заједнички циљ: ,,УРЕДИТИ ЈЕДНО ЛЕПО ДВОРИШТЕ У СКЛАДУ СА ПРИРОДОМ''.

 

 

 


 

 

Недеља 14.05.2017.

 

Представници "Гласника са Ђердапа" су у недељу 14.05.2017. године учествовали на првој "Плашинтијади" одржаној у Рудној Глави. Презентовали су сувенире које су својеручно направили и чајеве, мелеме и уља направљене од биља са Мироча.