Skip to content

Биолошка секција

ИЗВЕШТАЈ О ПРЕЗЕНТОВАЊУ ЗАНИМАЊА ЗАПОСЛЕНИ У НАЦИОНАЛНОМ ПАРКУ ЂЕРДАП ШКОЛСКЕ 2022/23. ГОДИНЕ

Ученици 8-1 и 8-2 разреда, у пратњи наставнице биологије (Бранка Настасијевић), асистента у настави (Милена Стојановић) и наставника физичког васпитања (Новица Богдановић),  свој редовни час заменили су за час презентације могућег свог будућег занимања. Овом приликом обележен је Светски дан волонтера едукацијом младих матураната о различитим типовима профила који су потребни ЈП ,,Национални парк Ђердап“ и геопарку, за управљање природним и културним вредностима нашег краја.

       Директор геопарка Ђердап је на веома занимљив начин представио чиме се бави геолог и географ на терену. О занимљивом раду геометра могли су да чују од младог радника Јоване Бошковић, бивше ученице наше школе. Представљено је и занимање шумарског инжињера и шумарског техничара и наглашено је да постоји потражња за тим профилом занимања у Националном парку Ђердап.  Дипломирани биолог је кроз занимљиву презентацију описала  како се врше истраживања н атерену када су у питању различити гмизавци попут змија и гуштера.

              Сваки предавач је упознао ученике са називом и градовима где се налазе средње школе и где се стиче звање техничар . Ученици су упознати и са назививима факултета где касније могу да имају проходност.

      Бранка Настасијевић

Биолошка секција

Eko sekcija u Geoparku Djerdap 2.11.2022.

 У оквиру еколошке и биолошке секције, ђаци наше школе  уче како да брину о лепоти природе, рановрсности биљног и животињског света и о богатом културно-историјском наслеђу по којем је источна Србија препознатљива.

Овде можете погледати видео о раду биолошке секције наше школе

Биолошка секција

Светског дана туризма 27.9.2022.

Ученици 7-1 су учествовали у обележавању Светског дана туризма (27.9.2022) у
Туристичкој организацији Доњи Милановац. Упознали су се са пословима запослених у
туристичкој организацији и знаменитостима културних вредности нашег краја. Активност
је планирана Годишњим планом и програмом Младих чувара Националног парка Ђердап
за школску 2022/23. годину. Ученици су направили по сопственом избору рециклиране
сувенире које су изложили у просторији Туристичке организације.

20220927_102408[1]

Биолошка секција

СВЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА 20.05.2022. године ученици VII разреда ОШ ,,Вук Караџић'', у пратњи наставнице биологије, Бранке Настасијевић, имали су част да присуствују презентацији у Националном парку Ђердап, који је обележио дан пчела.

Биолошка секција

Наставница биологије организовала је креативну радионицу 12.04.2022. године за ученике шестог и седмог разреда, у циљу осликавања празних љуски јаја. Наставница је обезбедила подлогу за рад и креативни ученици су употребили своју машту и израдили своје продукте у виду малих уметничких дела.

Биолошка секција

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ВОДЕ И ШУМА

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКИ ДАН ВОДЕ Национални парк Ђердап - отворена енциклопедија природни и културних вредности. Још једно корисно дружење ученика ОШ ,,Вук Караџић'' са запосленима у Националном парку Ђердап, уз добру презентацију са циљем обележавања Светског дана вода. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА (21.марта 2022.) Ученици шестог разреда, својим учешћем у интерактивној радионици у Центру за посетиоце Националног парка Ђердап, потрудили су се да примене своја знања стечена у школи, на решавање проблематике препознавања врста листопадног дрвећа шумских заједница на Ђердапу. Помоћу шаблона-кључа за детерминацију, упоређујући изглед плода, листа и коре стабла, упознали су различите врсте храстова, јавора и осталих доминантних дрвенастих врста у ђердапским мешовитим шумама.

Биолошка секција

НИЈЕ СВЕ ОТПАД!

Наставник биологије користи сваку прилику да ученике подсети да није све отпад и да постоје начини продужетка употребне вредности наше искоришћене амбалаже те је одржана креативна радионица 09. 12. 2021. са ученицима 7-1 разреда, у циљу израде новогодишњих украса од рециклажног материјала (стиропора,пластике и картона).

Наставник биологије користи сваку прилику да ученике подсети да није све отпад и да постоје начини продужетка употребне вредности наше искоришћене амбалаже те је одржана креативна радионица 09. 12. 2021. са ученицима 7-1 разреда, у циљу израде новогодишњих украса од рециклажног материјала (стиропора,пластике и картона).

Биолошка секција

Млади чувари

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗАШТИТЕ ДИВЉИХ ЖИВОТИЊА (4.октобра 2021.)

Млади чувари Националног парка Ђердап у жељи да обележе Светски дан заштите дивљих животиња, потражили су помоћ правих стручњака за заштиту у јавном предузећу ,,Национални парк Ђердап“. У пратњи наставнице биологије, ученици 6-1 разреда у Центру за посетиоце могли су да сазнају све што их занима о дивљим животињама које су нашле своје уточиште баш на Ђердапу. Изложбени део са препарираним животињама, идеално је послужио  за упознавање дивљих животиња. У првом делу едукације млади чувари природе показали су своје широко познавање врста птица певачица и њихово препознавање по цвркуту. Задатак је био да слушајући аудио снимак цвркута, погоде о којој је врсти реч и да исту препознају на фотографији. Двадесет фотографија је било видно поређано а ученици су се утркивали ко ће пре стићи до фотографије и добити поен. Видно  су се истакли по знању, двојица ученика који велики део времена проводи у природи слушајући птичије песме. Након одржане радионице наше сараднице Марије Миленковић-Србуловић послушали смо предавање о животињама и њиховој заштити од стране самосталног стручног сарадника за фауну, Зорана Миловановића. Ученици су постављали питања и сами описивали своје сусрете са дивљим животињама у свом окружењу. Ово је био идеалан начин да обележимо један врло важан светски, еколошки датум и обогатимо своје знање о фауни у Националном парку Ђердап и упознамо се са радом запослених на заштити истих.

 

ОБИЛАЗАК ВИДИКОВЦА ,,КОВИЛОВО“ (6.октобра 2021.)

Млади чувари су подржали акцију Националног парка Ђердап и упутили се на видиковац ,,Ковилово“ у циљу посматрања сеобе птица. Обзиром да је наступило нагло захлађење птице нисмо могли да видимо али смо уживали у природним лепотама самог видиковца и његовог окружења. Знање које су ученици стицали у школским клупама могли су да примене на терену. Информативни пунктови са богатим информацијама помогли су да упознамо ендемичну биљну врсту жути раван која расте на надморској висини од 358м. и  водоземца даждевњака који је заштићен у Европи. Запослени су, по узору на западне земље, заштитили своје шуме изграњњом хотела за инсекте, што је ученике посебно одушевило. Биолог Националног парка Ђердап омогућио је посматрање наше околине, као и суседне Румуније, двогледом. Деца су била слобода да питају све што су чулима уочили, како би им се појаснило и што боље упамтили. Са Ковилова се пружа поглед на читаву Доњомилановачку котлину од Гребена до Голубиња дужине око 25км. Вратили смо се у матичну школу богатији информацијама о природном садржају наших предела.

Биолошка секција

Светски дан вода
22.03.2021.

СВЕТСКИ ДАН ВОДА (22. МАРТ) – ОШ ,, ВУК КАРАЏИЋ ” ДОЊИ МИЛАНОВАЦ- Ученици осмог разреда обележили су Светски дан вода израдом постера на тему ,,Наше воде – извор живота”.

Светски дан планина
11.12.2020.

Ученици ОШ ,, Вук Караџић”из Доњег Милановца. обележили су Светски дан планина 11. децембра изродом презентација на тему ,,Мирочке планине”  у жељи да кроз едукацију утичу на развој еколошке свести својих вршњака.

Презентације можете погледати на следећем линку

 

 

 

 

Дан планете земље

Млади чувари Националног парка Ђердап обележили су Светски дан планете Земље израдом дигиталних постера од фотографија из свог окружења,у ванредним околностима. Живимо у срцу природе која несметано буја.