Биолошка секција

НИЈЕ СВЕ ОТПАД!

Наставник биологије користи сваку прилику да ученике подсети да није све отпад и да постоје начини продужетка употребне вредности наше искоришћене амбалаже те је одржана креативна радионица 09. 12. 2021. са ученицима 7-1 разреда, у циљу израде новогодишњих украса од рециклажног материјала (стиропора,пластике и картона).

Биолошка секција

Млади чувари

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗАШТИТЕ ДИВЉИХ ЖИВОТИЊА (4.октобра 2021.)

Млади чувари Националног парка Ђердап у жељи да обележе Светски дан заштите дивљих животиња, потражили су помоћ правих стручњака за заштиту у јавном предузећу ,,Национални парк Ђердап“. У пратњи наставнице биологије, ученици 6-1 разреда у Центру за посетиоце могли су да сазнају све што их занима о дивљим животињама које су нашле своје уточиште баш на Ђердапу. Изложбени део са препарираним животињама, идеално је послужио  за упознавање дивљих животиња. У првом делу едукације млади чувари природе показали су своје широко познавање врста птица певачица и њихово препознавање по цвркуту. Задатак је био да слушајући аудио снимак цвркута, погоде о којој је врсти реч и да исту препознају на фотографији. Двадесет фотографија је било видно поређано а ученици су се утркивали ко ће пре стићи до фотографије и добити поен. Видно  су се истакли по знању, двојица ученика који велики део времена проводи у природи слушајући птичије песме. Након одржане радионице наше сараднице Марије Миленковић-Србуловић послушали смо предавање о животињама и њиховој заштити од стране самосталног стручног сарадника за фауну, Зорана Миловановића. Ученици су постављали питања и сами описивали своје сусрете са дивљим животињама у свом окружењу. Ово је био идеалан начин да обележимо један врло важан светски, еколошки датум и обогатимо своје знање о фауни у Националном парку Ђердап и упознамо се са радом запослених на заштити истих.

 

ОБИЛАЗАК ВИДИКОВЦА ,,КОВИЛОВО“ (6.октобра 2021.)

Млади чувари су подржали акцију Националног парка Ђердап и упутили се на видиковац ,,Ковилово“ у циљу посматрања сеобе птица. Обзиром да је наступило нагло захлађење птице нисмо могли да видимо али смо уживали у природним лепотама самог видиковца и његовог окружења. Знање које су ученици стицали у школским клупама могли су да примене на терену. Информативни пунктови са богатим информацијама помогли су да упознамо ендемичну биљну врсту жути раван која расте на надморској висини од 358м. и  водоземца даждевњака који је заштићен у Европи. Запослени су, по узору на западне земље, заштитили своје шуме изграњњом хотела за инсекте, што је ученике посебно одушевило. Биолог Националног парка Ђердап омогућио је посматрање наше околине, као и суседне Румуније, двогледом. Деца су била слобода да питају све што су чулима уочили, како би им се појаснило и што боље упамтили. Са Ковилова се пружа поглед на читаву Доњомилановачку котлину од Гребена до Голубиња дужине око 25км. Вратили смо се у матичну школу богатији информацијама о природном садржају наших предела.

Биолошка секција

Светски дан вода
22.03.2021.

СВЕТСКИ ДАН ВОДА (22. МАРТ) – ОШ ,, ВУК КАРАЏИЋ ” ДОЊИ МИЛАНОВАЦ- Ученици осмог разреда обележили су Светски дан вода израдом постера на тему ,,Наше воде – извор живота”.

Светски дан планина
11.12.2020.

Ученици ОШ ,, Вук Караџић”из Доњег Милановца. обележили су Светски дан планина 11. децембра изродом презентација на тему ,,Мирочке планине”  у жељи да кроз едукацију утичу на развој еколошке свести својих вршњака.

Презентације можете погледати на следећем линку

 

 

 

 

Дан планете земље

Млади чувари Националног парка Ђердап обележили су Светски дан планете Земље израдом дигиталних постера од фотографија из свог окружења,у ванредним околностима. Живимо у срцу природе која несметано буја.