Skip to content

Издвојена одељења

Мосна

Насеље Мосна налази се у долини Поречке реке, 2,5 км узводно од ушћа Поречке реке у Дунав. На овој локацији Мосна се налази од 1970.године. Насеље се раније налазило 2 км низводно одакле је измештено због изградње ХЕ ,, Ђердап “.

Основна школа је изграђена 1970. године  (док се у старој Мосни школа први пут помиње 1888.године). Школа има четири учионице, ходник и тоалет. У школском дворишту је асфалтирано игралиште за одржавање наставе Физичког и здравственог васпитања. Изван школског дворишта, преко пута, налази се школска  кухиња и трпезарија.

Школске 2020/2021.године у издвојеном одељењу основне школе ,,Вук Караџић“ у Мосни има 13 ученика и  раде учитељице Живанка Обрадовић и Габријела Милосављевић. Од помоћног особља запослена је Драгана Траиловић.
Тополница

ОШ у Тополници основана је 1897.године, а први учитељи били су Гојко Петровић, Драгољуб Матић и Јелена Јовановић.

            У изградњи нове школске зграде темеље су поставили 1957.год. Богољуб Бујдић са супругом Верославом Бујдић и осталим мештанима Тополнице који су радили несебично до отварања школе.

            Ова школска зграда користи се и данас, има 5 учиооница, кухињу , трпезарију, тоалет и радионицу.  У школској 2020/2021. школа има 14 ученика, раде учитељице Маслинка Јовановић и Гулицовски Снежана, а помоћна радница је Славица Живановић.


Клокочевац

OШ у Клокочевцу је основана 1871 као 8 у Поречком срезу, а први учитељ је био Димитрије Игњатовић, парох из Рудне Главе. Клокочевац је 1932. године имао 118 ученика, а 1946. године 125 ученика. Рекордан број ученика је био 1953. године са 158 ученика. Касније се број ученка  смањивао. После Другог светског рата изграђена је нова зграда школе са 4 учионице великим холом, кухињом са трпезаријом и два тоалета. Усклопу зграде се налази и стан за учитеље. Удворишту је изграђено игралиште за фудбал и кошарку. Ту су љуљашке и клацкалице за децу. Тренутно раде два учитеља, Емилија Гицовић и Јасмина Ђорђевић и један помоћни радник.


Бољетин

Село Бољетин се налази у истоименој речној долини Бољетинске реке, коју чине Велика и Мала Река. У близини се налази подручје археолошког локалитета Лепенски вир, као и магирстрални пут Београд-Кладово. ОШ у Бољетину је основа 1888. године, а први учитељи су били Мирослав Радосављевић, Крстимир Јањушевић, Димитрије Цветковић. Бољетин је 1946. године имао 126 ученика. Касније се број ученика смањивао. После поплаве 2014. године школа је реновирана. Сада има салу, три тоалета, кухињу са трпезаријом, канцеларију и оставу – котларницу, У дворишту је изграђено игралиште са љуљашкама и клацкалицама. У школи има 12 ученика – 7ученика од 1.-3. разреда и 5 ученика предшколског узраста. Тренутно ради једна учитељица Марина Јовановић и помоћна радница Сузана Јанковић.


Голубиње

Голубиње  је насеље у општини Мајданпек. Налази се на самој обли Дунава, 12км од Доњег Милановца према Кладову и Ђердапској клисури. Према попису из 2002. било је 1079 становника. У оквиру села, налазе се 3 школе ,ј една у самом селу,  а по једна  на Штрпцу и Копаној  Главици. Данас је село насељено након изградње Хидроелектране Ђердап 1970.године и потапања старог Голубиња. 1970.год изграђена је школа у Голубињу са 2 уционице, зборница , кухиња и три тоалета. У  дворишту је изграђено игралиште за фудбал и кошарку. Тренутно ради један учитељ, Анита Станојевић и један помоцни радник, Санела Радуловић.


Мироч

Мироч се налази на надморској висини од 767 метара, у близини вертикалних литица врхова Мали и Велики Штрбац планине Мироч и уздиже се изнад најужег дела Дунава у Европи. Насеље је основано 1869. године. У центру села налази се бунар за који се верује да је био бунар Краљевића Марка, који се помиње у легендама и народним песмама

            Прва основна школа је изграђена 1900. године. Друга школа се градила од 1953. до 1957. Садашња школа је изграђена 1980. године. Школа има две учионице, кухиња са трпезаријом, канцеларију, оставу, ходник и  три тоалета. У школском дворишту је игралиште са уређеним парком, а поред школе спортски терен за одржавање наставе Физичког и здравственог васпитања. У склопу школе постоје и два стана за учитеље.

    Школске 2020/2021.године у издвојеном одељењу ОШ ,,Вук Караџић“ Мироч има 12 ученика и раде учитељице Андријана Илић и Александра Кржановић. Од помоћног особља запослен је Јоргован Стојчић.

Копана Главица

Копана Главица је засеок села Голубиње. ОШ у Копаној Главици је изграђена 1977. године. Школа има две учионице, кухињу са трпезаријом, ходник и тоалет. У склопу школе постоји и стан за учитеље.

Школске 2020/2021. године, школу похађа три ученика, и ради учитељица Тања Грујић, а помоћни радник је Јеленка Павловић.


Штрбац

Штрбац је засеок села Голубиње. Школа је саграђена 1948. године, а почела са радом 1950. године. Највише је било 120 ученика.   2013. године је направљена нова школа, која има само једну једну учионицу. Школске 2020/2021. године, школу похађа један ученик, ради учитељица Силвана Илић, а помоћни радник је Ангелина Мартиновић.