Skip to content

Обавештења

УСКРШЊА ИЗЛОЖБА

У организацији Тима за развој међупредметних компетенција и предузетништво, организовано је туцање ускршњим јајима и избор најлепше украшеног јајета, као и изложба на тему ,,Традиција и култура српског народа". Овим активностима учествовали су сви ученици од првог до осмог разреда. Победник у туцању јајима је ученица Анђела Николић из ИО Тополнице. Прво место за најлепше украшено јаје је освојио ученик првог разреда Стефан Јоцић, друго место Данијела Панкалујић, а треће место Вишња Черчелановић. Овом приликом су победницима уручене пригодне награде. Специјалне награде за најлепше украшено ускршње јаје су освојили Лазар Марковић и Витторија Марковић.

,,ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ"

Основна школа ,,Вук Караџић“, прикључила се акцији ,,Читајмо гласно“ и на тај начин је обележила Национални дан књиге 28.2.2023. године. Ученици трећег разреда су читали наглас омиљене стихове, цитате, делове књига. Разговарали су о причитаном. Слоган ове радионице носи назив ,,Од читања се расте“.

Стручно усавршавање

Наставници и учитељи су и ове године почели радно стицањем и усавршавањем компетенције на стручним семинарима, вебинарима, скуповима као и усавршавањем унутар установе. Резултати су нова знања, искуства и боље вештине комуникације, сарадње и тимског рада, а примењени су у планирању, реализацији и вредновању многобројних активности у оквиру часова тематске наставе, као и у организацији угледних часова. Наставници и учитељи су до сада усавршили своје компетенције на семинарима: Дигитални свет Развој тестова знања и примена у диференцирању учења и наставе Етика и интегритет Критичко мишљење и медијска писменост.

Нове наслови за школску библиотеку!

На основу дописа Министарства просвете и Одлуке министра просвете, од 24.11.2022. године, о богаћењу библиотеког фунда школских библиотека основних школа на територији Републике Србије, обављена је куповина публикација као и додатних наставних средстава за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. Основна школа ,,Вук Караџић`` у Доњем Милановцу добила је новчана средства у износу од 12.000,00 динара. Сав новац је утрошен за куповину публикација са Листе изабраних публикација.Нема неискоришћених средстава.

Свети Сава школска слава

Обавештење

Новогодишњи вашар

Новогодишњи вашар се одржао у петак, 30. децембра у ходнику ОШ ,,Вук Караџић”.

Распоред звоњења

 

 1. 8:00 – 8:45

Одмор 15 минута

 1. 9:00 – 9:45

Одмор 25 минута

 1. 10:10 – 10:55

Одмор 5 минута

 1. 11:00 – 11:45

Одмор 5 минута

 1. 11: 50 – 12:35
 2. 12:35 – 13:20
 3. 13:20 – 13: 55

Обавештење

КАЛЕНДАР ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ

Обавештење

Посета UNESCO Светског Геопарка Хацег

У недељи геопаркова Европе, ученици-волонтери UNESCO Светског Геопарка Хацег из Румуније боравили су у UNESCO Светском Геопарку Ђердап од 25-28. маја. Добродошлицу им је пожелео директор ЈП ,,Национални парк Ђердап” које управља Геопарком. Током посете, волонтери су извели по две радионице за ученике ОШ ,,Вук Караџић” из Доњег Милановца. Радионице су организоване по моделу креативног учења, где су млађи ученици правили оригами и наруквице,  тражили по дворишту Националног парка скривене делове скелета диносауруса. Старији ученици су имали прилику да разгледају фосиле под микроскопом и склапају скелет диносауруса, док су им волонтери објашњавали како се који део скелета зове и где се налази.

Обавештење

НОВОГОДИШЊА ПРИРЕДБА

 

Грађани Доњег Милановца и околни села испунили су 27.12.2021. године, салу Центра за културу, како би присуствовали приредби коју су извели ђаци ОШ ,,Вук Караџић” у част педесетогодишњице од пресељења ове вароши. 

Допринос јубилеју ученици су дали кроз поезију, прозу, драму и музику, будући да су се на били и поред ње током целе приредбе смењивале ове уметности коју су за ову прилику биле у знаку Дунава и потопљеног градића.

На почетку се публици представио хор под руководством Љиљане Милићевић, наставнице музичког, у пратњи клавијатуре и акустичне гитаре, са песмом ,,Дунаве” Ју групе, после чега је Ања Радић, победница литерарног конкурса под именом ,,Била једном једна варош”, прочитала свој рад, због којег је награђена са 3.000 динара. Поред Ање, награду су освојиле још две ученице: Лана Србуловић – 2. награда у износу од 2.000 динара и Жељка Германовић – 3. место у износу од 1.000 динара.

Затим су на сцену ступиле ученице шестог разреда, Лана Царановић, Милена Стојановић и Лана Србуловић, које су се представиле песмом ,,Дунав” Бранислава Петровића.

После њих сцену је ,,окупирала” драмска дружина и извела кратку драму имена ,,Селидба са дна” коју је написао и поставио Гвозден Јовановић, наставник српског језика наше школе.

Завршетак приредбе, а самим тим и јубилеја ове педесетогодишњице, поново је обележио школски хор песмом Зорана Гајића ,,Растао сам поред Дунава”.

Обавештење

НОВОГОДИШЊИ ВАШАР

Родитељи и остали заинтересовани, подржали су мале школарце, тако што су купили новогодишње украсе, који су ђаци уз помоћ учитељица направили.

Новогодишњи вашар организује Тим за предузетништво, са циљем да се код основаца разбије предузетнички дух и на време их укључи у делатност, која у будућности може много да им користи.

Приход од продати украса одлази у фонд за опремање школе.

Вашар се одржао у четвртак, 30. децембра у однику ОШ ,,Вук Караџић” и имало је двократно радно време: ујутру од 10 до 12 часова и поподне од 15.30 до 18 часова.

Поред матичне школе, новогодишњи вашар је одржан и у подручним школама ИО Мироч, ИО Мосна и ИО Бољетин.

Заинтересовани су поштовали противепидемијске мере, тако што су носили заштитну маску.

Обавештење

СВЕТОСАВСКА ПРИРЕДБА

ОШ ,,Вук Караџић” је ове године школску славу прославила без гозбе и културно-забавних садржаја у част великог свеца, због неповољне епидемсијске ситуације.

Свети Сава је обележен светом литургијом у цркви Светог Николе, где је пред запосленима и ђацима исечен славски колач. Домаћин је био Душан Шешум, секретар наше школе.

Традиционално је школска слава пропраћена приредбом ученика на којој се рецитацијама, представом, ликовним и литерарним радовима, као и песмом хора, одаје част Светом Сави.

Међутим, услед неповољне епидемијске ситуације, Министарство просвете, науке и технолошког образовања, саветовало је школама да се ове године одустане од традиције, како би се избегло додатно ширење вируса Корона.

ОШ ,,Вук Караџић”, жели свима срећну славу!

Обавештење

Припреме за матурски испит

Обавештење

Измењени календар образовно-васпитног рада за 2021/2022. год.

Обавештење

Информатички кабинет

Обавештење

Основци на радионици инструментално-невербалног позоришта

Обавештење

Кућни ред школе за ученике, родитеље и наставнике

Кодекс понашања наставника

 • Наставник је обавезан да савесно и одговорно обавља образовно-васпитни рад у школи,
 • Наставник је обавезан да на радно место дође 10 минута пре почетка часа,
 • Дежурни наставник долази у школу 30 минута пре почетка смене и дежурство савесно обавља,
 • Наставник је обавезан да присуствује свим седницама одељенских и наставничких већа,као и седницама стручних већа,стручних актива и тимова чији је члан,
 • Благовремено најављује изостанак са наставе,да би се на време организовала настава
 • Наставник је обавезан да реализује ваннаставне активности (допунска и додатна настава) у складу са решењем о четрдесет часовној радној недељи,
 • Наставник поштује личност ученика,подржава га,саветује,усмерава,
 • Наставник оцењује ученике поштујући Правилник о оцењивању у основној школи,
 • Наставник је дужан да ученику увек саопштава јавно уз одговарајуће образложење,
 • Наставник на час одлази непосредно после звона,
 • На часу искључити мобилни телефон,
 • Захтева од ученика одржавање чистоће учионица,ходника као и чување школског инвентара,
 • Наставник чува пословну тајну када је то у интересу ученика,наставника и школе,
 • Облачимо се примерено установи у којој радимо,
 • Комуникација са родитељима је професионална,коректна и конкретна.
 • Прихвата разлике поштујући личност и физички интегритет оних који у школи уче и раде.

Кодекс понашања родитеља

 • Уласком у школу поштујемо Кућни ред школе.
 • При уласку у школу пријављујемо се дежурном ученику.
 • Поштујемо своје време и време других поштовањем термина за пријем родитеља (учитеља, одељенског старешине, предметног наставника).
 • На примерен начин комуницирамо са особљем школе и адекватно се понашамо у Школи.
 • За што успешнију сарадњу школе и родитеља потребно је да благовремено информишемо наставно особље о свим битним чињеницама везаним за своје дете (оцене, понашање, изостанци…).
 • Не смемо дозволити да игноришемо потенцијалне проблеме наше деце и да не реагујемо превентивно и благовремено.
 • Партиципирамо у одлукама које се тичу нас и наше деце тако што редовно присуствујемо родитељским састанцима, састанцима Саветима родитеља јер је то једини начин да се благовремено информишемо о свим дешавањима у школском животу.
 • У року од пет дана обавезни смо да обавестимо одељенског старешину и Школу о разлозима изостанка детета из школе.

Правила понашања ученика

 • Ученик је обавезан да редовно похађа наставу.
 • У школу долази на време, 10 минута пре почетка наставе.
 • Ученик је дужан да пажљиво прати наставу, као и да активно учествује у њој.
 • Свакодневна обавеза ученика је доношење потребног прибора и опреме, извршавање школских обавеза.
 • Ученици су дужни да воде рачуна о хигијени просторије у којој се реализује настава, као и ходника.
 • Ученик не може да напусти час или школу без дозволе наставника.
 • Ученик је дужан да у школу долази прикладно обучен. Неприкладно је долазити у прекратким сукњама, шорцевима, мајицама на бретеле и са великим деколтеом, откривеног стомака, у провидној одећи…
 • Поштовање права других.
 • Проблеме решавамо разговором,без свађе и туче.
 • Реч тражимо подизањем руке и чекамо да нас наставник прозове.
 • Ученик комуницира са вршњацима, наставницима, запосленима на адекватан начин са уважавањем (речи које свако воли: молим, хвала, извини, изволи).
 • Сваки ученик је дужан да пријави инциденте или активности које могу да доведу до ометања сигурности било којег ученика у школи.
 • Непримерено је јести и пити за време часа, жвакати жваку.
 • Мобилни телефони, mp-3 плејери и сличне уређаје ученик искључује за време часа.
 • Ученици партиципирају у доношењу одлука на нивоу школе које су везане за њих и треба да буду са њима упознати, могу да износе разне предлоге и идеје преко својих представника у Ђачком парламенту.
 • Доношење личних ствари (мобилних телефона, новца, накита…) у школу је одговорност ученика.
 • Ученик је дужан да чува школску имовину, одговара за материјалну штету коју нанесе намерно или непажњом.

Обавештење

Школарци - стонотенисери

Неготин – Ученици ОШ Вук Караџић из Доњег Милановца нису успели да превазиђу окружни ниво школског такмичења у стоном тенису.

Окружно такмичење одиграло се у Неготину, где су Иван Барбуловић, Марко Станојевић и Милан Константиновић представљали нашу школу.

Поново су се наши осмаци такмичили у екипној и индивидуалној конкуренцији, али овог пута без успеха. Иван Барбуловић такмичио се у индивидуалној конкуренцији, где је поражен од представника школе из Бора, резултатом 0 – 2. Марко Станојевић и Милан Константиновић сусрели су се са екипом школе из Неготина у мечевима који су завршени идентичним резултатима: 0 – 2 за противнике.

Окружно такмичење представља успех за нашу школу, коју су млади основци представили на прави начин.

Обавештење

Дан школе 26.10.2021. године

Драги наши ученици, поштовани родитељи и цењене колеге, ове године Дан школе због тренутне епидемиолошке ситуације обележавамо без традиционалне свечане приредбе. Жао нам је због тога и надамо се да ћемо наредно године све то надокнадити и како приличи прослављати дан рођења нашег просветитеља и реформатора српског језика и писма, по коме наша школа носи име – Вука Караџића. До тада сви заједно морамо бити стрпљиви и одговорни.

            Срећан Дан школе свима који је носе у срцу и осећају понос јер су део ње. Драгим колегама и ученицима желимо много успеха у даљем раду.

Обавештење

Календар образовно-васпитног рада 2021/2022. године

Обавештење

Дечја недеља - од 4. до 10. октобра - Дете је дете да га волите и разумете

Дечја недеља у нашој школи

Обавештење

Обележен је Дан Сектора за ванредне ситуације и слава ватрогасаца-спасилаца

У петак, 17.9.2021. године, школу је посетила ватрогасно-спасилачка јединица из Доњег Милановца. Тог дана ватрогасци широм земље славе Пресвету Богородицу, њихову заштитницу.

            Ученици од првог до четвртог разреда имали су прилику да слушају предавања и искуства ватрогасаца Станислава Миљковића, Михајла Марковића и Немање Делије.

            Млађи основци су сазнали како да реагују у случају поплаве, земљотреса, како настаје и како се гаси пожар, као и који је број телефона ватрогасно-спасилачке јединице. Такође, имали су прилику да се упознају са опремом ватрогасаца и ватрогасним возилом, да погледају шта се све у њему налази и како се користи водени топ.

            Ученици су радо учествовали у овој активности, а ватрогасци су били расположени да одговарају на сва дечја питања.

Обавештење

Савиндан

Обележавање школске славе  прошло у складу са епидемиолошким мерама

Ове године је колектив наше школе своју славу прославио онако како је то дозвољавала епидемиолошка ситуација. Ради безбедности деце, али и целокупног особља, изостало је свечано обележавање школске славе са пратећим јавним књижевноуметничким активностима и осталим почастима. Уместо тога, овог пута школски празник обелен је скромно, присутвом колектива и школског хора на јутарњој литургији у градској цркви, где се секао колач у част Светог Саве. Ради избегавања стварања сувишне гужве, долазак деце био је необавезан и на добровољној бази. Поред школског хора, деца су свој допринос у обележавању школске славе дала у виду ликовних и литерарних радова.

 1. јануар 2021. године

Обавештење

Пријем првака 17.06.2021.

Сваке године се у нашој школи организује пријем првека, тако да смо и ове године примили нову генерацију ђака првака. Уписани су у нашу школу у наредну школску 2021/22.годину. Пре самог уписа, као и сваке године педагошко-психолошка служба одради свој део посла. Након што су обавили здравствене прегледе, они су по позиву долазили у нашу школу, појединачно, уз пратњу родитеља, да би обавили разговоре и урадили потребне тестове или испитивања, пред полазак у школу. Педагог и психолог наше школе би после обављених разговора, дали своје мишљење сваком детету и онда би они са том прикупљеном документацијом могли да се упишу у први разред. Све то је урађено и ове школске године и у први разред уписано је 15 ученика.

   Када се одраде ове техничке ствари око уписа, закаже се датум за свечани пријем првака, када се одржи приредба тим поводом, коју припремају ученици четвртог разреда са својом учутељицом, која прима будуће прваке, као нову генерацију својих ђака. Ове године та  свечаност је оджана 14. јуна  са почетком у 17сати, у холу наше школе. Свечаном пријему првака поред будућих првака и четвртака, који су реализатори програма са учитељицом, присуствују учитељи, педагог и директор школе и родитељи. Том скупу се најпре обратио директор наше школе, затим и учитељица будућих првака, а онда су ученици четвртог разреда извели припремљени програм. Показали су шта су све научили за ове четири године, тако да су: рецитовали, глумили у скечевима, читали своје саставе, певали и свирали на металофону. На крају су ученице четвртог разреда плесале уз пему коју су одабрале, а приредба је завршена заједничком песмом о другарству четвртака и будућих првака. Четвртаци су пре извођења позвали и будуће прваке да им се придруже, јер и они знају песму и заједно су је отпевали. Уживање је било обострано, а уживали су и сви присутни. Приредба је била баш лепа и свима се допала, а четвртаци су то извели као прави професионалци. После приредбе, учитељица се поздравила са осталим гостима и захвалила својим четвртацима, а прваке позвала да заједно пођу до њихове будуће учионице. Са њима су пошле и њихове васпитачице. У учионици су имали мало пслужење (грицкалице и сокове), а учитељица је прозивала сваког посебно, да се са њима упозна и уручила је сваком поклон који им је школа спремила (по две сликовнице и школске свеске, оловке,бојице,блок и др.школске потребштине). Они су се затим представљали и  рецитовали или певали они кји су то желели. Дружење је било лепо, на обострану радост, а затим су сви задовољни отишли кућама.

  Ове школске године пријем првака је био заиста леп и сви су се потрудили до овај свечани чин  добије на значају и вредности и буде један од оних тренутака у животу који се заувек памте.

Обавештење

Толеранција

 

,, Деце има разне, ал свако дете је  личност. Разлике нису казне, у разликама је наша сличност.“

   

Толеранција, мој избор! Међународни дан толеранције обележен у нашој школи!

Сваке године, 16. новембар се обележава као Међународни дан толеранције, јер је тада потписана „Декларација о принципима толеранције“, од стране држава чланица УНЕСКА. Циљ обележавања Међународног дана толеранције био је да сви заједно треба да градимо културу мира и разумевања, да радимо на стварању отвореног и толерантног друштва које уважава различитост и свима пружа једнаке шансе и могућности.

Прочитајте рад једне ученице наше школе.

Обавештење

Европски дани језика

Европа је богата језицима – постоји преко 200 европских језика,  као и многи други језици које говоре грађани пореклом из других земаља. Ову чињеницу важно је препознати, користити и чувати. Учење језика од користи је и младима и старијима – никада није касно да се научи нови језик и ужива у могућностима које то отвара. Чак и ако знате само пар речи језика земље коју посећујете (рецимо на одмору), можете склопити нова пријатељства и успоставити контакте. Учење других језика је један од начина унапређења међусобног разумевања и превазилажења културолошких разлика.

            26.09.2020. године обележен је Европски дан језика. Ученици су гледали презентацију о Европском дану језика, решавали језички квиз и направили су хамер, на коме су нацртали заставе европских земаља и написали како се на ком језику каже здраво (преводимо на google translate https://translate.google.com/?hl=sr и пуштамо изговор речи).

Обавештење

Распоред часова по групама преузмите овде

Нови календар образовно-васпитног рада